In de voetsporen van Elvis

Ik herinner me een foto uit een plakboek. Elvis in de studio.In mijn fantasie nam ik zijn plaats in. Ik droomde over Elvis, Amerika en Amerikaanse popmuziek. En eigenlijk ben ik nooit meer wakker geworden.”

Vijfenveertig jaar geleden bracht Elvis Presley zijn eerste single voor RCA-Victor uit. ‘Heartbreak Hotel’ ontketende een revolutie in de populaire muziek. Het nummer was opgenomen in Memphis, waar de platenmaatschappij een eigen studio had. Zonder het zelf te weten trad Erwin Nyhoff in de voetsporen van The King. Op de plaats waar Elvis zijn zielenroerselen aan de microfoon toevertrouwde, zong de Zwollenaar gedeeltes van zijn album ‘Take your time’ in. Terug in Nederland ontdekte hij pas, dat de opnames op heilige grond hadden plaatsgevonden.

Fris
Na opheffing van zijn band The Prodigal Sons werd het stil rond Erwin Nyhoff. Pas vorig jaar keerde de Overijsselse singer-songwriter terug aan het vaderlandse muziekfront. Bij Warner bracht hij zijn eerste solo-album uit. ‘Take your Time’ werd onder leiding van de bekende Britse producer/technicus Richard Dodd in de Verenigde Staten opgenomen.
Erwin: “Richard is onder andere verantwoordelijk voor de productie van Steve Earle’s ‘Feel allright’. “Dat nummer vind ik heel fris klinken. Met toestemming van Warner Nederland heb ik hem daarom als producer benaderd.” De Brit stemde toe en in het voorjaar van 2000 reisde Nyhoff voor de opnamen naar Memphis USA. Vriend en Prodigal Sons producer René Meisner ging met hem mee: “Warner had voor mij een appartement gehuurd, maar ik had weinig trek om daar in mijn eentje te gaan zitten. Van tien uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds ben je bezig met je gevoelsleven op de band te flikkeren. Dan is toch fijn om iemand bij je te hebben, waar je na afloop tegenaan kunt lullen.”

Spanning
Een steunpilaar kon Erwin Nyhoff wel gebruiken. Vanaf de eerste opnamedag werd hij geplaagd door stemproblemen: “Ik had een zware keelontsteking opgelopen. Waarschijnlijk als gevolg van spanning. Ik was al gestressed uit Nederland weggegaan. Ik wilde persé een aantal nummers afschrijven, voordat ik naar Amerika zou vertrekken. Maar het schrijven van nummers is een slopend proces. Je moet constant de strijd met jezelf aangaan. Daarnaast was het verwachtingspatroon hoog, ook bij mezelf. Mijn laatste plaatopnamen dateerden van jaren terug en ik voelde dat ik me weer moest bewijzen.” Drie weken hield hij het vol in Memphis: “Toen werd het zo erg dat er geen geluid meer uitkwam.” Nyhoff vloog terug naar Nederland om zijn stem rust te geven. In september waagde hij wederom de oversteek: “Achteraf gezien ben ik blij dat het zo gelopen is. Richard en ik konden afzonderlijk van elkaar de resultaten van de eerste sessies beluisteren. En dat is de plaat uiteindelijk ten goede gekomen.”

Studio’s
De sessies voor ‘Take your Time’ vonden plaats in drie studio’s. Dodd startte in The Bennet House: “Een oud landhuis, met van die hoge vertrekken en krullerige ornamenten. Er hing een geweldige sfeer, maar dat lag ook aan de sessiemuzikanten die Richard had ingehuurd. Uitstekende artiesten, die er vol tegenaan gingen. De opnamen verliepen vloeiend. Veel nummers stonden er in één take op.” De basisopnames werden uitgewerkt in de Omni Sound Studio (het voormalige RCA-Victor complex). In zijn eigen privé studio zette de producer de laatste puntjes op de ‘i’. De samenwerking met Dodd verliep volgens Nyhoff uitstekend: “Sommige van mijn nummers klinken Brits en sommige Amerikaans. Daarom was het voor mij ideaal om in Amerika met een Britse producer te werken. ‘Typical English’ noemt Nyhoff de onbevangenheid en creativiteit waarmee Dodd te werk gaat.”Hij is een ware geluidskunstenaar. Je kunt aan alles merken dat hij een topproducer is. Dodd wil alles uit de kast halen en is nadrukkelijk aanwezig.”

Tijd
Ondanks de enigszins tegenvallende verkoopcijfers is Erwin Nyhoff uitermate tevreden over ‘Take your Time’. Lovende kritieken bevestigen zijn gelijk. De meest recente editie van Oor’s Popencyclopedie spreekt van een uitstekend solodebuut. Erwin houdt daarom hoop: “De titel is Take your Time. Misschien heeft het album gewoon tijd nodig om ontdekt te worden.” In de toekomst sluit Nyhoff een terugkeer naar Amerika niet uit: “Ik heb altijd zin gehad om in Amerika te gaan wonen. Maar dan moet er wel iets te doen zijn.”

©2002 Marcel Bosmans

|Erwin Nyhoff Homepage|